Išijas

Išijas je vrsta neuralgije. Radi se o bolovima koji nastaju zbog pritiska na ishijadični (išijadični) nerv na mestu na kom on izlazi iz kičmene moždine. Bol se širi najčešće duž jedne noge, to ukazuje na iritaciju/kompresiju nervnih korenova.

Najčešći uzroci išijasa:

 • Diskus hernija: Ponekad se naziva puknuti disk, prolaps diskusa, probijajući diskus, napregnuti diskus…
 • Degenerativna bolest diskusa: Nastaje usled slabljenja diskusa prekomernim mikro-pomeranjima u tom nivou kičme, usled čega dolazi do upale, i zapaljenske materije iz unutrašnjposti i okoline diskusa dovode do iritacije.
 • Spondilolisteza: To je stanje kada jedan kičmeni pršljen sklizne na onaj ispod njega.
 • Lumbalna spinalna stenoza: Suženje kičmenog kanala u donjem delu kičme.
 • Piriformis sindrom: Kada piriformis mišić pritisne/uštine nervni koren išijadičnog nerva.
 • Sakralna disfunkcija zgloba: Izaziva je iritacija sakralnog zgloba.
 • Trudnoća: Dobijanje na težini, promena u centru gravitacije osobe i hormonalne promene kao rezultat trudnoće mogu izazvati išijas.
 • Ožiljak: Kada tkivo ožiljka pritisne koren nerva.
 • Naprezanje mišića: Kada upala mišića i nastali spazam vrše pritisak na koren nerva.
 • Spinalni tumori: Tumori u donjem delu leđa mogu pritisnuti koren nerva.

Kada osetimo da nas preseče jak i oštar bol od leđa, pa sve preko nogu do stopala ili ukoliko  primetimo da se neprijatno žiganje i pritisak pojačavaju pri svakom, pa i najmanjem naprezanju uzrok takve vrste bola može da bude išijas, oboljenje od kojeg pati čak 98% ljudi.

Bol se javlja naglo i iznenada, obično nakon nezgodnog položaja, ili podizanja tereta. Bol je, međutim, samo posledica višemesečnog, čak i dugogodišnjeg “trošenja” delova kičme.

Pošto je išijas najčešće izazvan degenerativnim promenama, važno je znati da se diskusi koji se nalaze između pršljenova i koji nam amortizuju razne svakodnevne pokrete, vremenom troše, i taj omotač spolja što postoji kako meki sadržaj koji se nalazi unutar diskusa ne bi iscureo, on se takođe vremenom troši i može doći do njegovog pucanja (stvaraju se pukotine na omotaču/fisure). Pošto je taj deo veoma dobro inervisan, kada dođe do njega, nastaje bol, a do tada oštećenja mogu da traju mesecima, čak i godinama, pa se čini da je bol nastala naglo, a u stvari se bolest razvija godinama.

Simptomi koji ukazuju na išijas:

 • Snažna, oštra bol u donjem delu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju
 • Sedenje, hodanje i pokušaji ustajanja rezultuju bolovima
 • Osećaj žarenja i trnjenja duž cele noge, nekad se opisuje osećajem “strujnog udara”
 • Slabost, ukočenost, utrnulost ili slabija kotrola pokreta noge
 • Kašljanje, kijanje i drugi nagli pokreti uzrokuju bol
 • Bol utiče na san i svakodnevne aktivnosti
 • Pareza stopala, otežana ili ograničena funkcija stopala
 • Konstantan bol koji otežava ustajanje ili hodanje.

Simptomi išijasa kada je u pitanju bol u donjem delu ledja i kičme se obično javljaju nakon jačeg naprezanja i progresivno se šire ka zglobu kuka, pa niz potkolenicu i list noge pa sve do prstiju. Išijas u nozi prati  i osećaj “mravinjanja” u nogama, ponekad se čak smanjuje osećaj za dodir na palcu noge, što ukazuje na to da je reč o oštećenju diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Ahilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa.

Bolovi se pojačavaju s pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh), a istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja njihovog intenziteta. Uz probadanje u ledjima, često je prisutno i grčenje mišića duž kičmenog stuba, što predstavlja odbrambenu reakciju na bolne pokrete. Kod uznapredovalog stadijuma može doći i do poteškoća da se izvodi hod na prstima ili petama.

Savetuje se:
 • izbegavanje položaja koji pojačavaju bol,
 • podizanja tereta,
 • rotacionih pokreta,
 • savijanja.

 

TERAPIJA

U terapiji išijasa primenjuje se:

Fizikalna terapija (Elektroterapije-Tens, Ifs, DD…,Laser, Ultrazvuk, Magnet)

Manuelna terapija – koja obuhvata razne procedure kao što su:

Dry Needling/Suva punkcija – tretiranje bolnih tačaka akupunkturnim iglicama u cilju smanjenja bola i spazma.

Mobilizacija zglobova – koja uključuje različite autorizovane tehnike i njihovo pravilno kombinovanje oslobodiće bola regiju koji tretiramo i vratiti pokretljivost zglobu.

Miofascijalno oslobađanje (Miofascial release) – je bezbedna i vrlo efikasna praktična tehnika koja podrazumeva primenu blagog, trajnog pritiska na mestima ograničenja vezivnog tkiva, radi eliminacije bolova i obnavljanja slobode pokreta.

Vakum terapija – Odmah nakon vakum masaže ili aplikacije ventuza na telo, oseća se olakšanje u toj regiji, takođe se ubrzo nakon više terapija koža menja, postaje elastična, otisci od ventuza (“modrice”) bivaju sve manji, baš kao i bolovi.

Kinesio Taping – tehnika lepljenja specijalizovanih traka daje podršku mišićima, oslobađa bolova i podstiče pravilne mehanizme pokreta u zglobu, uz poboljšanje cirkulacije, bez ograničavanja kretanja.

U našoj ambulanti individualnim pristupom svakom pacijentu, i sagledavanjem celokupnog stanja, primenjujemo najbolju kombinaciju fizikalne terapije i brojnih savremenih i svetskih manuelnih tehnika.

Bitno je napomenuti da trajanje simptoma možete skratiti izbegavanjem aktivnosti koje uzrokuju pojavu karakterističnih bolova, odmorom i strpljenjem. Ako je potrebno, na neki način obezbedite sebi slobodne dane, jer odlazak na terapiju nema smisla ako ćete ponavljati radnje koje uzrokuju bolove. Neka vam zdravlje vaših leđa bude prvi i osnovni prioritet.

 

X
Pozovite Nas!