Plantarni Fascitis

Šta je to Plantarni Fascitis?

Plantarni fascitis predstavlja zapaljenje plantarne fascije, koje je veoma bolno stanje uzrokovano upalom pripoja tabanske (plantarne) fascije.

Plantarna fascija je vlaknasta aponeuroza koja se sa jedne strane pripaja na unutrašnjoj strani petne kosti (calcaneus), a sa druge strane na poprečnim ligamentima metatarzalnih kostiju i na tetivama pregibača (fleksora) prstiju stopala.

Funkcija plantarne fascije je održavanje koštanih svodova stopala, kao i statička podrška stopalu prilikom pokreta, ali i apsorpcija vertikalnih sila na stopalo prilikom aktivnosti.

Medjutim, kod intenzivnih fizičkih aktivnosti koje uključuju dugo trčanje, dugo hodanje ili kod dužeg stajanja, takodje nošenje neadekvatne obuće ili usled nekih drugih predispozicija, može doći i do upale plantarne fascije. Najčešće se ta se upala događa na njenom pripoju za petnu kost, taj središnji deo fascije je najdeblji i najjači deo, trpi najveće opterećenje, pa je iz tog razloga to najčešće mesto nastanka plantarnog fascitisa.

Šta karakteriše kliničku sliku ovog stanja?

Bolovi su najjači ujutru nakon ustajanja i prvi koraci znaju da  prouzrokuju oštru i sevajuću bol. Nakon nekoliko koraka, bol se smanjuje i hodanje postaje moguće. Kasnije tokom dana ili tokom fizičke aktivnosti, bol se može pojačati, tada je odmor neophodan. Kod posebno jakih upala, bolovi mogu biti intenzivni i celo vreme, i tako sprečiti normalno hodanje.

Bol se može izazvati pritiskom na pripoj fascije za petnu kost, prilikom pasivne dorzifleksije nožnih prstiju, ili pri hodu na petama ili prstima.

Faktori rizika su mnogobrojni. 

Mogu biti:

– Strukturni: Pes planus (ravno stopalo), pes cavus (udubljeno stopalo), pronacija stopala (kada previše uvijamo stopalo ka unutra).
– Funkcionalni: Smanjena fleksibilnost mišića lista, gastroknemijusa i ahilove tetive, kao i smanjena sposobnost dorzifleksije stopala (povlačenje stopala ka licu). Sve ove promene dodatno opterećuju tu regiju i dovode do upale.
– Degenerativni: Starenje i atrofija masnog jastučića na peti.
– Greške u treningu i radu:

  • Neadekvatan program treninga, naglo povećanje intenziteta aktivnosti. Treninzi brzine, eksplozivnosti, skočnosti, sprint…, neki su od rizičnih delova treninga za pojavu bolnog sindroma,
  • Kao i neadekvatna podloga ili sportska obuća,
  • Hodanje i stajanje duži vremenski period, a naročito na tvrdim podlogama.

–Gojaznost.

Kako lečimo plantarni fascitis?

Lečenje se obavlja fizikalnim procedurama, IFS struje, TENS, laser, ultrazvuk, koje se aplikuju naizmenično.

Takodje primenom Kinesio Taping-a značajno smanjujemo bol i omogućavamo da korekcijom prostora plantarna fascija pravilno klizi i kreće se, a samim tim ubrzavamo prolazak upale.

Lečenje se nastavlja kineziterapijskim tretmanom tj. vežbama. Istezanjem mišića potkolenice i stopala. Pre početka istezanja obavezno je zagrevanje mišića koji se istežu. Zatim se uključuju vežbe jačanja muskulature plantarne stane stopala u cilju korigovanja spuštenosti luka stopala i rasterećenja plantarne fascije.

Lečite plantarni fascitis. Ako to ne uradite, osećaćete konstantan bol kada stojite ili hodate. Što pre počnete tretman, pre će vaša stopala prestati da bole.

Kako možemo uticati da ne dodje do upale plantarne fascije?

Važno je da ne postoje jednolična opterećenja, da pokušamo da napravimo pauze i sednemo, ukoliko je priroda posla takva da se vremenski dugo stoji. Takodje je jako važno da se povede računa o telesnoj težini, nekada to dodatno ume da optereti naše mišiće, tetive i zglobove. Za one koji su fizički aktivni ili se profesionalno bave nekim sportom, važno je napraviti adekvatan plan treninga, ukoliko je moguće individualan. Zagrevanje pre treninga, ali i obavezno istezanje na kraju i primena leda u bolnoj fazi. Nošenje adekvatne sportske obuće, upotreba uložaka za obuću, napravljenih individualno i po meri. Promena podloge, izbegavati tvrdu i neelastičnu.

Prognoza lečenja je povoljna.

Plantarni fascitis dobro reaguje na lečenje, ali potrebno je naoružati se strpljenjem u lečenju ovog neprijatnog sindroma.

X
Pozovite Nas!