PROBLEM RAVNIH STOPALA KOD DECE

Deca se rađaju ravnih stopala. Hodanjem se učvršćuju mišići, tetive, ligamenti i kosti, a oblikovanje stopala je stalan proces.

Stopalo se sastoji od 26 kostiju spojenih sa 33 zgloba, povezanih mišićima, tetivama i ligamentima. Zbog toga ne iznenađuje što je ravno stopalo jedan od najčešćih deformiteta lokomotornog aparata. Pravilan oblik i funkcija stopala direktno zavise od pravilno građene koštane strukture i dobrog balansa snage mišića koji učestvuju u stajanju i hodu. Ako je ta ravnoteža narušena, kao posledica se javlja spuštanje svodova, i dalje slabljenje mišića.

Ravna stopala kod dece mogu da budu urođena ili stečena. Urođena stopala su teži oblik deformiteta koji se veoma retko javlja, a lečenje se obavlja još u ranom detinjstvu.

Stečena ravna stopala zabrinjavaju daleko veći broj roditelja i ovaj deformitet primećuje se na sistematskim pregledima posle treće godine. Učestalost pojave stečenog ravnog stopala je velika jer je funkcija hvatanja u potpunosti iščezla i stopalo danas isključivo oslanjanje. Drugi razlog je smanjeno kretanje kao i hodanje dece po ravnoj, tvrdoj površini. Takođe jednolična opterećenja dovode do slabljenja i popuštanja muskulature potkolenica i stopala.

Koji su pokazatelji da dete ima ravna stopala?

Bitno je da roditelji znaju da se deca rađaju sa masnim jastučetom koje se nalazi na uzdužnom svodu stopala i normalno je da deca do dve-tri godine poseduju to masno jastuče, tako da roditeljima izgleda da dete ima spušten svod odnosno ravna stopala. Tokom uzrasta od dve do tri godine pod uticajem stajanja i nadražaja stopala dolazi do povlačenja masnog jastučeta i tek onda možemo govoriti o pravom obliku stopala, ona kakva će dete imati u periodu rasta.

Primetićete da su tabani ravni ako mališan ne može dugo da hoda, pre spavanja se žali na umor i bolove u potkolenicama, hod mu je trapav. Najbolje ćete videti da li su mu tabani ravni, kada mokrom nogom zgazi na beton. Ako na podlozi ostaje trag čitavog stopala, znači da su mu tabani ravni.

Drugi način da proverite da li je prisutan deformitet je da dete bosim nogama stane ispred vas okrenuto leđima. Ako uočite da je Ahilova tetiva iskrivljena u stranu i peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani dete sigurno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Oblik cipela, njihova deformisanost, istrošenost peta i ivica – pokazuju u kakvom su stanju stopala, odnosno kakav je hod.

Stepen deformiteta se može utvrditi plantogramom, a kod strukturalnih deformiteta i RTG– snimkom.

Pravilno razvijen svod stopala karakteriše:

 • kruškasti oblik pete

 • prednji deo stopala spojen sa petom uskom spojnicom,

 • uočljiv ugao na prelazu iz spojnice u prednji deo stopala,

 • jasni otisci svih pet prstiju

Prvi momenat kada može preventivno da se deluje jeste kada se beba uspravlja, odnosno prelazi iz četvoronožnog puzećeg u stojeći stav. Da bi se stopala pravilno razvijala, to treba da bude postepeno, kako ne bi opteretila telesnom težinom nedovoljno očvrsle mišiće. Roditelji u želji da dete što pre prohoda nasilno uspravljaju dete, onda teraju dete da sedi i pre šestog meseca što je potpuno pogrešno. Na taj način čine medveđu uslugu detetu, jer stopala, kao ni miišići, ni zglobovi nisu pripremljeni za to i trpe u tom momentu. Dete prohoda onog momenta kada dođe moždani impuls iz kore velikog mozga, to je znak da je dete zrelo anatomski za početak hoda. Kada prohoda, dobro je da što duže i češće hoda bosa po neravnoj podlozi (pesku, travi, šljunku), koja će svojim neravninama da stimuliše na aktivnost mišiće stopala i potkolenica.

Period u razvoju na koji takođe trebate obratiti pažnju je period kada dete polazi u školu, znači oko njegove sedme godine. Tada je veliko opterećenje za dete jer se fizički mnogo više umara, mnogo je aktivnije nego u predškolskom uzrastu. Tada počinju i opterećenja u smislu dugog sedenja u školi, čas traje 45 minuta što je napor za muskulaturu deteta, zatim dete nosi torbu i sve to utiče na stopala. Sledeći riskantni period je u pubertetu, tada je dete izuzetno fizički aktivno, obično i trenira neki sport. U tim periodima rasta i razvoja deteta bitno uraditi temeljan pregled stopala da bi se eventualno primetili deformiteti.

Ljudski organizam je kompleksan i ako ne lečimo deformitete na stopalima javiće se komplikacije na kolenima, kukovima, kičmi.

U tretmanu ravnih stopala pored adekvatne obuće koja treba da bude pre svega odgovarajuće veličine, primerena detetovim aktivnostima, dete sa ravnim stopalima treba da nosi i anatomske uloške koji će obezbediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Vežbe za ravna stopala

Program korektivnih vežbi za ravna stopala omogućava da se spreči dalji tok pogoršanja deformiteta. Upornim radom i dobrim programom vežbi uz saradnju sa roditeljima rezultati neće izostati.

Primeri nekoliko vežbi:

 • hodati na spoljašnjoj ivici stopala, prsti zgrčeni,
 • hodati na petama, stopala u srednjem položaju,
 • hodati na prstima, stopala u srednjem položaju,
 • hodati bosim nogama po neravnom terenu (šljunku),
 • hodati sa privlačenjem prstiju peti, podizanje sredine stopala,
 • prihvatanje maramice ili sitnih predmeta (klikera) prstima stopala i premestanje na drugo mesto,
 • kotrljanje štapa nazad pa napred prstima stopala,
 • dete treba kroz igru podsticati da prstićima jedne noge skine čarapicu sa druge noge i obrnuto,
 • u igru “Noć – Dan” mogu se uvesti dva zadatka: svaki put kad je potrebno čučnuti, treba pripaziti da se pete ne odižu od podloge, a pri podizanju treba se podići na prste.

  Problem ravnih stopala nije retkost kod dece. Da bi se vaše dete normalno fizički razvijalo, bez smetnji koje ravna stopala mogu da donesu, važno je da ovaj deformitet na vreme uočite, kako bi terapija imala željeni efekat. Budite uporni, vežbajte sa vašim fizioterapeutom.

X
Pozovite Nas!