Šta su to OSTEOFITI?

Kako u svakodnevnom radu sa pacijentima spominjem izraz “OSTEOFITI”, zbog vrlo česte pojave istih, pokušaću da na primeru vratnih pršljenova približim i pojasnim  šta su to osteofiti zapravo i zbog čega nastaju.

Cervikalni osteofiti su koštane izrasline/izdanci koji mogu da nastanu na bilo kom od sedam vratnih pršljenova.

Koštani izdanci se mogu pojaviti na bilo kom zglobu tela, a najčešće ih spominjemo kada se nalaze na vratnom i lumbalnom delu kičme.

Koštani izdanci odnosno osteofiti su zapravo zaobljeni i deluju kao izreckana kost, iako se često pogrešno doživljavaju kao oštri šiljci.

Osteofiti su normalni znak starenja i mogu biti povezani sa promenama kao što su degenerativne promene diskusa, osteoartritis, spinalna stenoza i drugi.

Osteofiti nisu razlog za zabrinutost, ako ne rezultiraju bolešću ili neurološkim simptomima – kao što su mravinjanje, utrnulost, peckanje, slabost – što ponekad može zračiti od vrata u rame, ruku i/ili šaku, da napomenem još jednom da se mogu stvoriti na bilo kom zglobu u telu (kuk, koleno, rame, lakat…) i uzrokovati slične senzacije usled pritiska na obližnje nerve.

Kosti se konstantno obnavljaju, poput noktiju i kose. Međutim, zapaljenske promene ili oštećena tkiva mogu pogrešno uticati na rast kostiju u blizini. Kao rezultat ovih abnormalnih uticaja, nastanak osteofita se javlja kada se deponuju nove kostne ćelije tamo gde ne bi trebalo normalno da se stvaraju.

Formacija cervikalnih osteofita se obično javlja kada su ligamenti i tetive oko kostiju i zglobova cervikalne kičme oštećeni ili upaljeni. Ovaj proces obično se dešava usled “habanja/trošenja” tokom vremena.

  Zato ne trebamo zanemariti i blaže promene koje osetimo i na vreme delovati sa terapijom kako bismo smirili upalu i podstakli regeneraciju oštećenog tkiva.

Upaljeno ili oštećeno tkivo podstiče rast/stvaranje osteofita i često je uzrokovano cervikalnim osteoartritisom, degenerativnim promenama u vratnim zglobovima koje se javljaju kod mnogih starijih osoba kao normalan proces starenja, a sve češće i kod mlađih zbog sadašnjeg načina života, dugotrajnog sedenja i zauzimanja nepravilnih položaja, kao i brojnih ponavljanih istoličnih pokreta. Mogu biti zahvaćeni diskusi koji se nalaze između pršljenova, fasetni zglobovi, kao i unkovertebralni zglobovi. Ponekad se cervikalni osteoartritis naziva i cervikalna spondiloza.

Druge vrste artritisa, traumatske povrede i loše držanje takođe mogu dovesti do formiranja osteofita.

Važno je na vreme reagovati dok ne dođe do većih promena koje će izazvati brojne posledične simptome i dalje narušavati stanje koštano-zglobno-mišićnog sistema.

X
Pozovite Nas!