MAGNETNA TERAPIJA

Magnetoterapija ima vazodilatatorno (širi krvne sudove), antiinflamatorno i antiedematozno (protiv upale i otoka), analgetsko (protiv bola) i spazmolitično (reguliše spazam) dejstvo. Poboljšava trofiku i regenerativnu sposobnost tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda).

Pogodnost primene magneta je što deluje na ceo segment koji se nalazi u njegovom polju bez obzira na prepreke kakve su odeća ili imobilizacija (gips) kod preloma kostiju i nekih povreda.

Magnet ima sposobnost da privlači kiseonik što je od velikog značaja za lečenje. Naime, pod uticajem magneta kiseonik se iz zdravog tkiva kretanjem čestica iz regije veće koncentracije prenosi u regiju manje koncentracije i koncentriše u tkivu koje je izloženo delovanju magnetnog polja. Tkivu koje je tretirano magnetnim poljem omogućeno je normalizovanje metabolizma kiseonika, olakšan unos hranljivih materija i ubrzana eliminacija štetnih materija, čime su ispunjeni osnovni uslovi za njegovo ozdravljenje.

Indikacije: povrede zglobova, ligamenata, mišića i tetiva, osteoporoza (magnetno polje stimuliše osteogenezu tj formiranje „nove kosti“ kod osteporoze), neuritisi i polineuropatije (podstiče regeneraciju perifernih nerava), reumatska oboljenja (izuzetno dobre rezultate daje kod lumbalnog i cervikalnog bola, tj problema duž celog kičmenog stuba, kao i kod zapaljenksog reumatizma), radikulopatije, prelomi kostiju (stimuliše stvaranje kalusa), pseudoartroze, trofičke lezije zbog poremećaja arterijske i venske cirkulacije (varikozni ulkusi- Ulcus cruris) itd.

Kontraindikacije: srčani pejsmejker, krvarenja i sklonost ka krvarenju, metalni implantati, trudnoća, itd.

X
Pozovite Nas!