Limfna drenaža

Kada govorimo o limfi, ne mislimo samo na sadržaj koji se nalazi u limfnim sudovima, već na svu slobodnu tečnost koja je u tkivu, odnosno u međućelijskim prostorima – intersticijumu. Intersticijumski prostor čini skoro šestinu prostora svih tkiva u organizmu. Pospešujući protok te tečnosti, odnosno vršeći drenažu različitim metodama i sredstvima, omogućavamo eliminaciju štetnih produkata iz međućelijskih prostora.

Limfa je bezbojna tečnost, bogata belančevinama i limfocitima. Funkcija limfe je, sa jedne strane, da hrani tkivo, a sa druge strane, da prihvata i eliminiše iz tkiva metaboličke produkterazgradnje ćelija i druge štetne materije – obavlja detoksikaciju tkiva.

Zastoj tečnosti u međućelijskom prostoru može otežati protok limfe kroz limfne sudove. Usporena i smanjena cirkulacija u tkivima usporava dostavu hranljivih materija ćelijama i metaboličke procese u njima, što dalje deluje negativno na funkcionisanj i stanje tkiva, odnosno ćelija u njima.

Limfna drenaža je posebna manuelna i aparaturna mehanoterapijska procedura, kojom se vrši eliminacija viška ekstracelularne (vanćelijske) tečnosti i štetnih metaboličkih produkata koji se u njoj nalaze.

Tehnika limfne drenaže zasniva se na stimulaciji kretanja tečnosti iz međućelijskih prostora u limfne sudove, a zatim iz limfnih sudova i limfnih čvorova u venski sistem, odnosno u cirkulaciju. To nije masaža mišića, već procedura kojom se ispira i obnavlja tkivna tečnost u organizmu.

Limfnom drenažom se aktivira cirkulacija limfe, a cirkulacija limfe stimuliše regeneraciju tkiva, ishranjuje ga, i istovremenu podiže odbrambenu sposobnost organizma.

X
Pozovite Nas!